Den tomatentuin
Skip Navigation LinksHome > Nederlands > Geschiedenis van de tomaat
Skip Navigation Links.  
 
 
De geschiedenis van de tomaten gaat eeuwen terug.

De wilde tomaten stammen hoogst waarschijnlijk af van de drogere en warmere streken van Peru.
Het zijn doorlevende, kruipende planten, die andere vegetatie als steun gebruiken.
De vruchten zijn klein en geel, oranje tot rood.
Terugkruising van deze wilde planten met actuele cultivars leverde de huidige "currant" variëteiten op.

De oorspronkelijke, Pre-Columbiaanse, Amerikaanse bevolking zorgde voor de verspreiding naar o.a. de Carraïben en Mexico, waar ze als voedselplant, voor de vruchten, gebruikt werd.

De Spaanse conquistadores troffen in de ganse Nieuwe Wereld de tomaat aan.
Het woord "tomaat" komt trouwens van het Mexicaans "Tomatl".

Dodonaeus beschreef ze midden de jaren 1500 als "Pomi del Peru, appels van Peru", waardoor verondersteld wordt dat ze oorspronkelijk werd meegebracht uit dit land.

Toen de tomaat in die tijd in Europa geïntroduceerd werd, waren veel mensen achterdochtig, wegens de vergelijking met een ander, Europees lid van de Solanaceae of nachtschadigen: de wolfskers of Atropa belladonna. Deze plant is zeer giftig door de aanwezige alkaloïden, die ook voorkomen in de bladeren en de stengel van de tomaat. Deze analogie is terug te vinden in de door Linnaeus gegeven Latijnse naam van de tomaat: Lycopersicum of wolfsperzik  De tomaat maakte toen ettelijke slachtoffers omdat sommigen de bladeren kookten en opaten...

De tomaat werd eerst beschouwd als een soort aubergine of eierplant, waar ze ook mee verwant is (Solanum melongena L.).

Eind de jaren 1500 werd de tomaat meer en meer gebruikt in de Spaanse en Italiaanse keuken.
De actuele Italiaanse naam werd afgeleid van "Pomi d'oro" of gouden appels, waardoor verondersteld wordt dat de eerste ingevoerde tomaten geel waren.

De Franse naam "Pomme d'amour" is waarschijnlijk een verbastering van "Pomi di Mori, Moorse appels" uit Spanje. Dit werd uitgebreid naar het Duitse "Liebesapfel". De tomaten werden toen beschouwd als afrodisiacum.

In de rest van Europa werd de tomaat tot half de jaren 1700 hoofdzakelijk als sierplant gebruikt.

De tomaat werd door de ontdekkingsreizigers van de 17e eeuw meegnomen naar Maleisië en de Filippijnen, waar ze spoedig zeer weelderig aanwezig was.

In de 18e eeuw maakte de tomaat de trip terug naar Amerika met de eerste kolonisten. Ze was er echter niet populair en werd slechts in het begin van de 19e eeuw als werkelijk voedsel beschouwd.

De tomaat werd pas populair vanaf eind de jaren 1800 - begin 1900. In die periode zijn een groot deel van de "Heirloom" variëteiten ontstaan.

Actueel wordt continu gewerkt aan het veredelen van de tomaat door hybridisatie en in de USA hoofdzakelijk door genetische manipulatie.

De tomaat is heden ten dage de tweede meest geteelde groente, na de aardappel.


© 2008 Eddy Van Hoorebeke   www.tomato-garden.be

Contact: postmaster@tomato-garden.be